Ons Dorp

Terug naar de jaren 50
 

Het lijkt hier wel een paradijs!

Nieuw in 2022 is onze beleeftuin. Met een moes-, kruiden- en theetuin met verschillende planten die vlinders en bijen aantrekken, siergrassen en een boomgaard.


Nicolle en Kors begonnen in 2010 met het aanleggen van de boomgaard met bosplantsoen. Ze planten hoog- en laagstamfruit, veel oude appel- en peren rassen vonden een plaatsje. Een kersen-, pruimen-, notenboom en druiven maakten de boomgaard compleet. Hun ideeën groeiden net als de bomen verder. In de boomgaard is er ruimte om heerlijk te picknicken maar ook om Boeren minigolf te spelen. Een grote rand met pluk bloemen zorgt voor een vrolijke noot.

Achter aan de Weel voelt het als of je op vakantie bent. Hier lijkt het of de tijd heeft stilgestaan. Het riet en de wilgjes zorgen voor mooie doorkijkjes over het water.  

  • 20200613_153735
  • 20200505_125627
  • 20200519_134359
  • 20200519_134500
  • 20200608_195347
  • 20200613_151843
  • 20180303_073534_resized_1
  • 20180303_074011_resized

De afgelopen jaren zien we steeds meer vogels zoals de bonte en groene specht. Er hangt een steenuilenkast waar regelmatig een uil in woont. Doordat er bewust gekozen wordt om op sommige plaatsen het valfruit te laten liggen in combinatie met de diverse waardplanten voor vlinders zorgt ervoor dat er steeds meer soorten van deze prachtige fladderaars te vinden zijn. De vuurvlinder, citroenvlinder, atalanta en vorig jaar zelfs een koninginnenpage! 

De moes- en kruidentuin bevindt zich aan de voorkant van het terrein. Samen met de siergrassen en diverse planten die vlinders en bijen aantrekken is er dus heel veel te ontdekken en beleven. Op dit moment zijn we bezig om een jaarprogramma samen te stellen met allerlei natuur activiteiten. 

De beleeftuin ontstond op een klein stukje grond van ons terrein. Dat stukje werd steeds groter. Nu is de buiten ruimte van onze locatie opgedeeld in een moestuin, theetuin, kruidentuin, bloementuin en een boomgaard. Met een zintuigprikkelende wandelroute over het hele terrein. “We hebben de kansen die wij kregen met beide handen aangepakt”. Met succes! Want we krijgen veel positieve reacties van scholen, zorginstellingen en bezoekers.

“De buitenlucht doet de mensen goed", geeft Nicolle aan, die overigens ook kruidengeneeskundige is. Zo is gebleken dat bewegen het dementieproces vertraagt bij ouderen. Bij kinderen zorgt het ervoor dat ze zich na bewegen weer beter kunnen concentreren. Wanneer dat ook nog eens buiten gebeurt en er vitamine D wordt aangemaakt, worden botten sterker en daardoor het valgevaar verkleind. Door de buitenlucht vergroot je de eetlust en krijgt je een beter slaappatroon. De medicatie kan vaak worden verminderd. Een beleeftuin levert een belangrijke bijdrage aan deze effecten.

Een beleeftuin is een tuin waarin de zintuigen op een positieve manier geprikkeld worden. Beleven en ervaren op verschillende manieren. Bezoekers moeten kunnen horen, zien, voelen, proeven en ruiken. Dit kan door een doelgerichte aanleg van de tuin en beplanting (fruitstruiken/bomen, bloemen die geuren en felgekleurd zijn groentes en kruiden die herkenbaar zijn).


Daarnaast is er een Boeren minigolf, een kippenhok met knuffel kippen, een aantal katten en honden. Nestkastjes, voedertafels en een uilenkast zorgen ervoor dat ook vogels graag bij ons op bezoek komen. 

De diverse bordjes met 'Wist je datjes' die langs de wandelroute staan. Hiermee kunnen leuke speurtochten het hele jaar eenvoudig gedaan worden. Denk aan kruiden, groenten en fruit zoeken. Maar ook kriebeldieren, paddenstoelen of bladvormen. Kinderen kunnen op zoek naar kabouters, indianen of boerderijdieren. De weel zorgt voor het nodige water en is veilig afgezet voor kinderen.

Een goede beleeftuin moet een ontmoetingsplek zijn waar activiteiten uitgevoerd kunnen worden. Dat kan in de theetuin, maar ook in de boomgaard tijdens de verschillende themadagen. Samenwerkingsverbanden met bijvoorbeeld scholen geven een extra dimensie. Leerlingen kunnen ons bezoeken tijdens een schoolreisje of de locatie gebruiken voor diverse activiteiten zoals een expositie. Wij bieden ook een lesprogramma aan Moesstruinen waarbij kinderen op een speelse manier betrokken worden bij het werken in de moestuin, herkennen van planten en dieren in hun directe omgeving en het wisselen van de seizoenen.  

Zo ontmoeten jong en oud elkaar. In de beleeftuin zorg je voor herkenning door bijvoorbeeld met planten ‘van vroeger’ of brocante materialen te werken. Voor kinderen is het ook leuk en leerzaam om de seizoenen te herkennen door de verschillende planten. Het voorjaar kunnen ze ruiken en zien door de bloembollen en de bloesem. De lavendel en vlinderstruiken zie je in de zomer. De herfstkleuren van de zonnebloemen, het fruit en de bladeren van de bomen. De sneeuw op schermbloemen is een bewuste keuze bij de aanleg van de tuin."

“Het grootste compliment dat mij gegeven werd, was van mijn moeder. Zij is opgegroeid op een boerderij en kon altijd genieten van de mooie kleine dingen van de natuur. Toen ze voor het eerst in de boomgaard kwam en de veldbloemen en fruitbomen zag, zei ze: ‘Het lijkt hier wel een paradijs!’ Dat is voor mij de grootste waardering die wij kunnen krijgen voor ons werk. Daar doe je het voor…

Wij hopen dat jong en oud hier kan komen genieten van al het moois wat onze locatie te bieden heeft.